€ 5.000,- voor Watoto-Foundation

Ton en Paul bij de overhandiging. (foto: Henk Lunenburg)

Bron: Kliknieuws.nl

UDEN | Paul Rüpp overhandigde op maandag 4 oktober een cheque van 5000 euro aan Ton van der Vegt, ambassadeur van de Watoto-Foundation Tanzania.

Paul Rüpp nam op 16 september na 12 jaar afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Avans Hogescholen ’s-Hertogenbosch, Breda, Tilburg en Roosendaal en liet de genodigden voor het afscheid in plaats van een afscheidscadeau voor zichzelf een financiële bijdrage doen voor de Watoto-Foundation, van Noud van Hout in Tanzania. Paul: “Sinds ik in 2017 een werkbezoek bracht aan de Watoto-Foundation Tanzania van Noud van Hout en zijn stichting, heb ik gezien hoe je met kleine bijdragen het leven van vele zwerfjongeren weer inhoud, hoop en toekomst kunt bieden. Ik ben verknocht geraakt aan de Watoto-Foundation.” Noud haalt met zijn social workers jongens tussen de 12 en 14 jaar van de straat in grote steden, die daar een uitzichtloos leven leiden en vaak verslaafd zijn. Hij geeft hen een 4-jarige beroepsopleiding. “Talenten worden daar volop benut en er zijn in de afgelopen jaren pareltjes uit voortgekomen. De relatie van mij met de beroepsopleidingen in Tanzania ligt voor de hand. Op deze manier help ik de stichting vooruit, die immers voor een groot deel afhankelijk is van vrijwillige bijdragen van bedrijven en particulieren. Daarom wist ik direct dat ik bij mijn afscheid geen cadeaus voor me zelf wilde, maar wel een donatie voor de Watoto-Foundation in Tanzania. Eigenlijk is dat een persoonlijk cadeau aan mij. Ik word van dit bijeengebrachte bedrag van 5000 euro heel erg blij en weet dat daarmee vele jongen weer een jaar onderwijs genieten. Prachtig toch.”

Opleidingscentrum
Ton van der Vegt vult hem aan. “In 2003 vertrok Noud van Hout, voormalig directeur van Hout-Brox Modewarenhuizen in Uden-Veghel en omgeving naar Tanzania. Hij bouwde in de buurt van Arusha een opleidingscentrum voor voormalige straatkinderen, die op straat in de grote steden van Tanzania een uitzichtloos leven leiden. De jongens worden gedurende 4 jaar intern gehuisvest en nemen deel aan een technische opleiding, waarna ze met een staats erkend diploma het centrum verlaten met een garantie op een betaalde baan.” In de afgelopen 18 jaar verlieten ongeveer 1250 voormalige straatkinderen het opleidingscentrum, die in de horeca, het toerisme maar ook als timmerman, bouwvakker, elektricien en metaalbewerker de kost kunnen verdienen en in eigen en andermans levensonderhoud kunnen voorzien.

Lodge
De Watoto-Foundation heeft 8 jaar geleden voor de toeristen een Lodge gebouwd bestaande uit 22 cottages met een restaurant en een theetuin rondom een meer in de buurt van Arusha. Deze Lodge wordt geëxploiteerd door voormalige straatkinderen van de Watoto-Foundation. De opbrengsten vormen een belangrijke inkomstenbron voor het opleidingscentrum waar 50 leerlingen intern zijn gehuisvest. “Door het coronavirus in Tanzania bleven toeristen het aflopen anderhalf jaar massaal weg met als gevolg dat deze inkomsten fors daalden. Daarom is deze donatie van Paul Rüpp een financiële opsteker”, aldus Ton.