Kleding inzameling notitie UWW

Weer een container met kleding!Wat gebeurt er met het in onbruik geraakte textiel: inzamelen-hergebruik-doneren-innovatie zoals Sympany dat met nadruk in zijn presentaties, laat weten.

Om daar een helder beeld van te krijgen, over hoe die kleding inzameling nu eigenlijk in zijn werk gaat, hebben wij dat voor u eens kort en bondig uiteen gezet in een notitie.

De complete tekst treft u hieronder aan. Om te downloaden, klik DOWNLOAD


Inzamelen

KledingcontainerIn 2012 werd  in de Gemeente Uden ongeveer 200.000 kg ingezameld. Er wordt in Uden naar schatting toch nog zo’n 60 procent herbruikbare textiel èn textielafval (samen ongeveer 300.000 kg) in afvalcontainers (z.g. kliko’s) gegooid. Dit afval kan beter worden aangewend. In Nederland bedraagt de totale hoeveelheid van 125 miljoen kilo, dat geen 2e leven krijgt. In Uden verdwijnt, omgerekend voor 15.000 Euro in de afvalcontainers. De gemeenten moeten voor de afvalverwijdering en –verwerking van dit toch nog te gebruiken afvalproduct, betalen.

Hergebruik

HergebruikHet publiek denkt meestal dat de kleding, die men kwijt wil, herdraagbaar dient te zijn. Dat is een groot misverstand. Slechts 7 procent van de ingezamelde kleding wordt herdragen in arme  3e wereldlanden, de rest is herbruikbaar als grondstof voor ondermeer garens en composiet.

In januari 2013 werd, tijdens een actie en door middel van publicaties, de Udense bevolking op de textielinzamelingsproblematiek geattendeerd. Óók kapot en versleten textiel kan worden hergebruikt; onder het motto ‘van Rokkostuum tot Poetsdoek voor de 3e wereld tot nieuwe jeans hier!’. Herdraagbare kleding voor de mens en textielafval voor innovatie.

Doneren

Kledinginzamelpunten zoals Kringloopwinkels en organisaties als onze stichting Uden Wereld Wijd, hebben een vergunning van de gemeenten nodig. Wij hebben voor het ophalen van textielafval (herdraagbaar of niet) opdracht gegeven aan Sympany, Kleding Inzameling. Als één van de charitatieve instellingen krijgt UWW jaarlijks een vergoeding (donatie) wat ten bate komt van projecten in ontwikkelingslanden.

Innoveren

InnoverenSympany voldoet aan die voorwaarde door het nuttig en duurzaam aanwenden van de opbrengst van de textielafvalstroom.

Een deel gaat dus voor hergebruik in noodgebieden en 3e wereld en de grote textiel-restafval kan gebruikt worden, door recycling, voor garens voor tapijt, matras-vulling, grondstof voor poetslappen, automatten, isolerend materiaal en dekens. Inmiddels ook voor ‘groene’ T-shirt en meubels. Van kledingcomposiet worden zelfs stoelen en kledingcontainers gemaakt.

Op hun website (www.sympany.nl ) kunt u over hun drie kerndoelen meer lezen.

Waarom KICI

download (3)Er zijn aantoonbare verschillen tussen de liefdadigheidsorganisaties en de commerciële handelaren; in het eerste verschil geldt voor ons het doel liefdadigheid en milieu (door de Gemeente Uden ondersteunt) bij commerciële handelaars gaat het om de ‘winst’ niet om de mens.

Daarbij komt dat het CBF-keurmerk de beste garantie biedt voor een eerlijke verdeling van voor donaties bestemde gelden.