Nieuwsbrief Lombok 10-2021

Beste mensen,

Weer even tijd voor nieuws vanaf Lombok. Inmiddels gaat het sneller met de vaccinaties sinds de vaccins weer aangekomen zijn. De meeste mensen laten zich nu ook vaccineren. Komen ze niet opdagen dan gaat in sommige dorpen het dorpshoofd er op af en haalt de mensen alsnog op.
Het aantal besmettingen loopt terug, maar, nogmaals, ik heb het gevoel dat de cijfers niet kloppen.
De kinderen gaan weer naar school, al is het nog in groepjes en nog niet de hele dag. Ook de studenten kunnen weer naar de campus.
Veel mensen doen alsof er niets aan de hand is en gaan gewoon hun gang en dragen ook geen mondkapje meer. In de stad nog wel want daar moet het ook. Maar controle is er al niet meer dus……
Tot nog toe kunnen/mogen toeristen nog niet naar Indonesië komen met een toeristenvisum en ik vrees dat dit nog wel zal duren tot komend jaar. Maar, we houden de moed er maar in en blijven positief denken.

Welke hulp is geboden de afgelopen maanden?

Onderwijs:

  • Shania heeft weer kostgeld gekregen en geld voor een extra kursus Engels. Ze is bezig met haar skriptie en aan het afronden. Het ziet er goed uit, tot nog toe behaalt ze goede resultaten.
  • Galih heeft zijn semestergeld voor zijn studie ontvangen.
  • Dina heeft boekengeld gekregen. Zij zit in de laatste klas van de SMP.
  • Adi, Udin en Julia geld voor uniformen. een voor de kleuterschool en 2 voor de lagere school.
  • Rina heeft transportgeld gekregen om vanaf Gili Gede naar Lombok te gaan naar de SMK. Vanaf november heeft Rina een persoonlijke sponsor uit Nederland die haar ondersteunen via mij. Zij kan dan tevens met hun corresponderen en zo haar Engels ook blijven verbeteren , heel leuk en fijn!! Grote uitdaging voor haar en ze vindt het nog wel een beetje griezelig ha ha ha…

Medisch:

Transportkosten voor een baby net een hazenlip en haar ouders vanaf midden Lombok naar het ziekenhuis in Mataram. 14 t/m 16 oktober waren de gratis operaties weer en vele kinderen zijn weer geholpen.

Murti heeft extra geld gekregen om kosten voor de fysiopraktijk te kunnen betalen. Nu de corona zo lang aanhoudt wordt de situatie voor haar ook steeds moelijker. Inmiddels is er al minder personeel en is de praktijk niet meer elke dag volledig geopend…..Laten we hopen op een snelle verbetering

Overig:

Pak Udin , de vuilnisman op Gili Gede krijgt nog steeds zijn maandsalaris waar hij prima werk voor levert. Ook heeft hij weer 100 rijstzakken gekregen en is zijn kar gerepareerd waar kosten aan verbonden waren.

Sri heeft haar maandsalaris weer gekregen voor haar werk.

Ibu Anna heeft ook al ruim anderhalf jaar geen werk meer nu er geen toeristen meer komen. Zij kookte voor groepen die een tour hadden gedaan . We hebben haar een koelvitrinekast gegeven . Zij maakt nu snacks die ze in haar omgeving kan verkopen. De mensen komen bij haar thuis en bestellen ook. Het loopt goed en ze is er heel erg blij mee!

Pak Mamiq is ook gestart in zijn “container” aan de weg en ook bij hem begint het te lopen. Dolgelukkig dat er weer een inkomen is en de studie voor de kinderen betaald kan worden.

Op een ochtend hebben de kinderen van Gili Gede mij spontaan geholpen met schoonmaken. Heel leuk en verrassend. Toen we klaar waren heeft ieder een tandenborstel en tandpasta gekregen. Helemaal blij!!

Heel hartelijk bedankt wederom, mede namens ieder die geholpen is en vriendelijke groet van ieder vanaf Lombok,

Team Yaysan Bale Tereng