Nieuwsbrief Watoto Foundation 03-2016

Nieuwsbrief Maart 2016 » Watoto Foundation

Wederom willen wij U graag informeren over de gang van zaken in het dertiende jaar van de Watoto Foundation Tanzania, waar wij inmiddels aan ruim 750 hardcore straatkinderen hulp gegeven hebben.

unnamed

Aangepast management
Onze jaarlijks terugkomende trainer Wim Smit, die geheel belangenloos aan het begin van ieder jaar en voor we de school weer opstarten een driedaags seminair geeft, is weer erg succesvol verlopen. Wij hebben mede op zijn advies ons management team versterkt. Onze br. Sabas die de principal was van ons project in Makumira is met sabbatical year en vervangen door br. Lambert. Mrs.Sharon is toegevoegd en ook hoofd van de ambachtschool is vervangen door de veel jongere teacher Teete. De jongste van het stel, teacher Ombeni is part time toegevoegd om eens in de 14 dagen verslag te doen van zijn verantwoordelijkheid voor de 24 jongens die buiten ons centrum verder studeren en de tientallen jongens die stage lopen of begonnen zijn aan een vaste betaalde baan. Vanaf eind vorig jaar is aan het bestuur in Nederland toegevoegd Elke op ‘t Root zij gaat zich vooral bezig houden met communicatie en marketing.

unnamed (1)

Jackson
Jackson (23 jaar) is een van de bijzondere gevallen van de Watoto Foundation, zie in ons boek pag.64. Een geweldige jongen met het hart op de goede plaats. Helaas heeft hij een aantal handicaps, zijn gezichts vermogen is overdag 20-30% in het donker schatte we het op meer dan 50%. Jackson werkt in Arusha op de Kilombero markt, maar heeft moeite om de kost te verdienen. Zijn zus werkt er ook. Zijn vader is overleden toen hij 6 was en zijn moeder is ziek en HIV positief. Hij vraagt al jaren voor een metalen kar met motor wielen, om goederen voor mensen te vervoeren en daarmee de kost te verdienen. We hadden een andere afgestudeerde jongen Ramadhani, hij heeft een eigen lasbedrijfje, maar doordat zijn lasapparaat was opgeblazen door de electriciteitsmaatschappij Tanesco was zijn bedrijfje ten dode opgeschreven. Na overleg hebben wij besloten hem te helpen met de reparatie, maar dan zou hij gratis het frame voor de kar van Jackson maken. Jackson ging er iedere week naar toe, maar het antwoord was steeds ‘ik heb geen geld om material te kopen’ Uiteindelijk hebben wij de kar maar in elkaar gezet en afgelopen vrijdag ging Jackson trots als een pauw met de kar door Arusha stad. Ik had nog maar snel even een knalgele spuitbus en ketting met hangslot gekocht om de kans op diefstal te beperken. Prachtig toch……..als je zo weer iemand gelukkig kunt maken.

Nieuwe president
John Pombe Magufuli is sinds afgelopen November de nieuwe veel belovende President van Tanzania. Hij heeft zijn visite kaartje op een niet verstane manier afgegeven aan alle overheidsdienaren en hij pakt de corruptie keihard aan. Ambtenaren maar ook ministers worden op staande voet ontslagen, wanneer zij hun werk niet goed doen of zich bezig houden met corruptie. Het is veel belovend en iedereen is laaiend enthousiast. Zijn inauguratie feest is afgezegd en ook het onafhankelijkheidsfeest. Het geld hiervoor bestemd ging naar de ziekenhuizen. De onafhankelijkheidsdag is een nationale schoonmaakdag geworden van het land. Vergaderingen in dure hotels en aanwezigheids premies zijn afgeschaft en ga zo maar door, echt ongelofelijk in zo’n korte tijd.Het geeft ook ons moed om door te gaan en hem te ondersteunen waar mogelijk.

unnamed (2)

Vierde biogas installatie
We zijn volop bezig met de bouw van onze vierde biogas installatie, hij wordt 24 kub 2x groter als degene die we al hebben en volgens de nieuwste ontwikkelingen. Hij wordt aangesloten op onze varkens boerderij Onze jongens doen het werk en een leraar met ervaring in het bouwen van biogas heeft de supervisie. De Udense Trap-IN stichting heeft voor de financiële middelen gezorgd waarvoor onze grote dank.

unnamed (3)

Slow learners class
Sinds vorig jaar zijn we de ‘slow learners class’ opgestart en het is een success omdat jongens met beperkte leermogelijkheden een op een aandacht krijgen en zo toch na verloop van tijd, kunnen lezen, schrijven, rekenen en Engels spreken.

Nieuwe activiteiten
Ook de nieuw opgestarte kaas boerderij draait goed en steeds meer jongens zijn geinteresseerd in ‘tailoring’ Muziek en acrobatiek en vooral bokslessen zijn volop in de belangstelling en de principal is de coach van het volleybalteam. De voetbalcompetitie met andere scholen start volgende week.

Een woord van dank aan onze donoren, want zonder hen kunnen we dit fantastische werk niet doen! Iedereen is welkom om dit meest vredelievende land in Oost Afrika te bezoeken en te verblijven in onze unieke Kiboko Lodge aan de rand van het Arusha National Park (a hidden paradise) met de grootste giraf dichtheid per km2 ter wereld. Zie Tripadvisor Kiboko Lodge Arusha en zie dat wij de nr. 2 zijn uit 115 lodges en hotels in de wijde omgeving, iets om super trots op te zijn.

Truus & Noud Watoto Foundation