Chain Care Initiative

Capture


NAAMCHAIN CARE INITIATIVE
DOELLANDGAMBIA
WEBSITE
LINK NAAR FOTOALBUMklik hier

DOELSTELLING

Chain Care Initiative is ontstaan uit een bezoek, met de Stg. Fio Kids, aan Busura en een toevallige ontmoeting met het Mental Home van een zeer oude Marabout en zijn gezin. Daar waren ook enkele “patiënten” die letterlijk aan de ketting lagen. Toen ontstond de gedachte iets voor het mental home te doen. Een initiatief dat leidde tot een deze werkgroep

PROJECT(EN)

Mental Patients bestaan in Afrika niet(!). Die worden of verborgen gehouden of uit ‘hun’ samenleving verbannen. Waarschijnlijk komt Marie uit Senegal. Door haar familie verstoten. Zwervend en onderweg verkracht. Bij toeval over de grens in Gambia gekomen. Gevonden door iemand die de Marabout en zijn werk kende. Marie werd door haar ‘vinder’ naar de Marabout gebracht waar ze liefdevol opgenomen werd en de bevalling kon laten plaats vinden. Marie spreekt geen woord Engels. Alfu kent een heel stel stamtalen dus na de belangrijkste te hebben uitgeprobeerd had hij de stamtaal van Marie gevonden. Een ‘teken van leven’ kwam bij Marie. Maar bij de opmerking ‘la bébé est belle comme la maman’ was er een dankbaar oogcontact. Kort. Maar het was er.

Foto’s zeggen meer dan woorden dus bekijk het fotoalbum eens na het lezen van onderstaande impressie.

De foto “Chain Care” is bij een patiënt in de leefruimte genomen. Daar is hij dag en nacht aan een ketting gekluisterd. Voor zijn eigen veiligheid en van de anderen. Een vriendelijk lijkend jong mens maar agressief bij de minste of geringste beweging of gesproken woord. Zie ook foto 2647.

In de volgende foto (2650) zien we een moeder en haar zoon. Zoon is duidelijk gestoord maar wel aanspreekbaar. Hij woont in de mannenvleugel. Zijn moeder verzorgd hem als betaling voor de hulp van de Marabout.

Foto 2655 laat een moeder met kinderen zien. Moeder is schizofreen. Haar kinderen zijn voor haar de verzorgers. De kinderen gaan in Busura naar school.

Op de foto 2662 staat het vrouwelijk gedeelte van de Marabout Family. Zij zijn de keukenprinsessen voor de patiënten. Voor voedsel zijn bewoners en verzorgers/sters afhankelijk wat ze krijgen van wat over is bij de Busuraanse bevolking (waar het ook geen vetpot is). Maar men doet het met wat men heeft.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *