Watoto-Foundation


NAAM  WATOTO-FOUNDATION ARUSHA
DOELLAND  TANZANIA
WEBSITE  WWW.WATOTOFOUNDATION.NL
LINK NAAR FOTOALBUM  KLIK HIER

DOELSTELLING

Onderwijs geven aan dakloze kinderen en de hereniging met ouders of familie

PROJECT(EN)

Er zijn diverse projecten zoals het toesturen van gered gereedschap, gift zonnepanelen en ondersteuning bij de verbouwing van de keuken in het jongerencentrum.

In Makumira bij Arusha Tanzania hebben Noud en Truus van Hout (ondernemers-echtpaar Hout-Brox Uden e.o. ) in 2003 een jongerencentrum gebouwd op een voormalige koffieplantage, waar voormalige dakloze straatkinderen onderdak, voeding en onderwijs genieten.

De kinderen tussen de 13 en 18 jaar krijgen er technisch onderwijs en worden opgeleid voor het vak van metselaar, kok, timmerman, elektricien, automonteur of voor een baan in het toerisme of in de veeteelt of landbouw. De leerlingen verblijven 4 jaar intern in het centrum en nemen deel aan veel buitenschoolse activiteiten, zoals sport en recreatie.

Op het terrein van de Watoto-Foundation wordt gewerkt in een groentetuin, een koffieplantage en een rijstveld en er is een boerderij waar vee gehouden wordt. De opbrengst van de boerderij wordt deels aangewend voor eigen gebruik en het restant wordt verkocht aan bedrijven en particulieren in de omgeving van het jongerencentrum.

Thans zijn 75 jongens in opleiding en in de afgelopen 10 jaar hebben in totaal 750 jongeren met een vakdiploma het opleidingscentrum verlaten. In totaal oefent 98% van de leerlingen een vak uit, waardoor ze in eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Het centrum biedt tevens werk aan onderwijzers, begeleiders en een boekhouder uit Tanzania. Een van de belangrijkste doelen is naast het bieden van vakgericht onderwijs met baangarantie, het na de dakloze periode herenigen van de kinderen met hun ouders of familie.

In 2011 werd het vakantieoord “Kibogo-lodge” met 10 prachtige lodges en een mooi restaurant rondom een meer met nijlpaarden gebouwd door de jongens nabij de ingang van Arusha National Park. De voormalige straatjongens staan als kok in de keuken, bedienen de gasten en houden het park en de gebouwen netjes schoon. Vanuit het vakantieoord worden Safaris georganiseerd. Kibogo-lodge is het eerste en enige vakantieoord dat door voormalige straatkinderen in Afrika wordt geëxploiteerd. De opbrengsten komen ten goede van het opleidingscentrum.

Voor het praktijkgericht onderwijs ontvangt Watoto (Swahili voor kinderen) regelmatig gebruikt gereedschap van de Solidariteitswerkplaats Uden en heeft men in 2012 een gift ontvangen van Uden Wereld Wijd voor de medefinanciering van een project om de keuken op het complex aan de huidige kwaliteitseisen aan te passen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *