Quick Facts

 images (7)Het jaar 2013 zit er weer bijna op. Goed om nu eens een paar feiten betreffende tectiel recycling op een rij te zetten. En, verbaasd over de constateringen?


 

 

 INZAMELEN

 DONEREN

 INNOVEREN

1. In Nederland wordt 80 miljoen kilo textiel per jaar ingezameld.2. De gemiddelde Nederlander gooit elk jaar 7 kilo textiel in de afvalbak.3. Het aandeel textiel in het restafval is met 150 miljoen kilo slechts 1,5 procent.

4. Textiel met een vlek of scheur wordt niet opnieuw gedragen, maar gerecycled.

5. Het aandeel kleding dat geschikt is om opnieuw te dragen is de laatste jaren gedaald tot onder de vijftig procent.

6. Ook huishoudtextiel als handdoeken, lakens en dekbedovertrekken is welkom.

7. KICI heeft 1500 containers staan in Nederland.

8. Dagelijks bezoekt KICI 2.137 huishoudens in Nederland voor hun textiel.

9. KICI werkt samen met duurzame retailers als H&M, C&A en G-Star.

10. KICI verwerkt op jaarbasis bijna 11 miljoen kilo textiel en schoenen.

 

1. Acht op de tien Nederlanders doneert kleding liever aan het goede doel dan aan een commerciële instelling.2. De kleding die KICI inzamelt gaat via een sorteerbedrijf naar minder rijke werelddelen.3. Een klein deel van de ingezamelde kleding wordt geschonken, 99% wordt vermarkt.

4. Het resultaat uit de verkoop van gedragen kleding gaat naar goede doelen.

5. Sportclubs, bedrijven, maar ook basisscholen organiseerden al inzamelacties voor textiel om er geld mee in te zamelen voor het goede doel.

6. KICI steunt projecten die mensen in hun kracht zetten, projecten die op korte termijn zelfredzaam zijn en projecten die duurzaam met grondstoffen omgaan.

7. Inmiddels ging ruim 30 miljoen Euro naar uiteenlopende algemene goede doelen.

8. In 2012 ondersteunde KICI ruim 75 projecten met in totaal 1,3 miljoen.

9. De gesteunde goede doelen dragen bij aan een rechtvaardiger en/of duurzamere wereld.

• In Kenia organiseert Spinners Trust een CSR training bij Keniaanse bedrijven, Dove International leert jongvolwassenen breien op industriële schaal en organiseert afvalprojecten en Gered Gereedschap geeft er afgeschreven gereedschap een tweede leven.

• Verder strijdt Orange Babies in Afrika tegen HIV besmette geboortes, haalt WarChild de oorlog uit kinderen en voorkomt Afripads ziektes en schoolverzuim door de introductie van herbruikbaar maandverband.

• Nederlandse kinderen maken kennis met rolstoelbasketbal en rolstoeltennis dankzij Fonds Gehandicaptensport, spelen buiten door de speelplekken van Jantje Beton en leren op school slim omgaan met energie met Stichting Collusie.

• Ouderen worden ondersteund door de Boodschappen Begeleidingsdienst, volgen computercursussen of gaan op uitjes van het Nederlandse Rode Kruis.

• Stichting VanHarte gaat sociale isolatie tegen met wekelijkse diners in buurthuizen en in het Repair Café wordt restafval beperkt door begeleiding bij het repareren van kapotte spullen.

• In Zuid-Amerika ondersteunde Stichting GESP de brandweer in San Pedro de Lóvago met materieel en training en krijgen straatkinderen in Honduras een stem met theater van Ubuntu Theatre Organisation.

1. Katoen wordt al 7.000 jaar geproduceerd voor stoffen.2. Wereldwijd wordt voor katoen 2,4% van het landbouwoppervlak gebruikt.3. De wereldproductie aan katoen was in 2009 2200 miljoen kilo.

4. Voor de productie van een spijkerbroek is 7.000 liter water nodig.

5. 16% van het pesticidenverbruik over de hele wereld is voor de productie van textiel.

6. Elke ingezamelde kilo textiel is goed voor een CO2 besparing van 53 sigaretten (een kilo glas bespaart er ‘maar’ 5).

7. De minst vervuilende vezels zijn gerecycled (katoen, nylon, polyester of wol) of biologisch (hennep of linnen).

8. Jeans recyclen is lastig, omdat de vezels kort zijn. Het is bovendien bewerkelijk vanwege de vele harde stukken. Toch bestaat de eerste 100% gerecyclede spijkerbroek al.

9. De sorteermachine Textiles4Textiles sorteert tot 2 kledingstukken per seconde.

10. Thermoplastische materialen smelten wanneer ze verwarmd worden. Je kunt er sterk geluidsdempende platen van maken.

11. Composieten, een verzamelnaam voor materialen uit vezels en een vorm van binding, zijn een hoogwaardige en duurzame toepassing van gerecycled textiel.

12. Het vervezelen van bedrijfskleding is niet alleen een duurzaam alternatief voor vernietiging, er kunnen nieuwe uniformen van gemaakt worden.