‘Waarmaken droom verandert werkelijkheid’

UDEN/ARUSHA – De droom van een succesvol ondernemer van toen en een gepassioneerd ontwikkelingswerker van nu, is uitgekomen. “Als je die droom hebt, dan moet je de mouwen opstropen en je door niets en niemand laten weerhouden om die droom te verwezenlijken, zei Noud van Hout bij de start van de Watoto Foundation in 2003. Hij viert samen met zijn vrouw Truus het tienjarige bestaan van de stichting in Tanzania. Ambassadeur van Watoto in Nederland Ton van der Vegt is een grote steun voor hen.

ln-watoto-foundation-10-jaar

Tien jaar Watoto Foundation van Noud en Truus van Hout


Voor het succes is een factor onontbeerlijk en dat is de financiële ondersteuning. Vele particulieren en bedrijven en instellingen hebben Watoto in de afgelopen tien jaar ondersteund. Het geld werd effectief aangewend. Ook hielp Noud de gemeenschap met het bouwen van een kerkje, een basisschool en een technische school. In totaal werden met hulp van Vluchten zonder Grenzen van de KLM door mij twintig transporten vanuit Nederland geregeld, waarbij gebruikte gereedschappen en machines werden gestuurd afkomstig van de Solidariteitswerkplaats Uden. Daarbij zaten ook naaimachines en ziekenhuisbedden voor missionarissen van Nederlandse ordes die in de omgeving werken. Verder is steun ontvangen van de Trap In en Uden Wereldwijd. Ties van Donzel ondersteunt een onderneming voor verkoop en installatie van zonnecollectoren door een oud leerling van Watoto.

Met de kennis en ervaring opgedaan in het leiding geven van een modeketen hebben Noud en Truus zich gericht op kansarme jongens tussen de 12 en 18 jaar. Noud heeft zich geconcentreerd op het van de straat halen van dakloze jongens en biedt hen de kans om na een periode in een Drop In uit de vicieuze cirkel te ontsnappen. Met als enige tegenprestatie niet terugvallen in het oude patroon, maken velen de overstap naar 4-jarige interne beroepsopleiding in het jongerencentrum van Watoto.

Inmiddels hebben zo’n 600 jongeren een baan gevonden als metselaar, bouwvakker, metaalarbeider, timmerman, horecamedewerker, maar ook veehouder en landbouwer. Uit onderzoek blijkt dat alle jongens die de opleiding hebben afgerond, nog steeds voor een baas of zelfstandig aan het werk zijn en in hun eigen levensonderhoud en dat van hun ouders of naaste familie kunnen voorzien.
Soms komt het voor dat de afgestudeerde jongens de kans worden geboden om te studeren. In 2012 was er zelfs een die arts wilde worden. Met ondersteuning van een Nederlands echtpaar studeert hij nu aan de universiteit.

Een verregaande vorm van zelfredzaamheid was een andere doelstelling van Truus en Noud. Terwijl de Watoto-Foundation in 2008 voor 30 procent eigen middelen verwierf door de verkoop van producten van de boerderij, tijdens de opleiding gemaakte meubels, bedden en ijzeren hekwerken, is dat mede door het bouwen en exploiteren van de Kiboko Lodge, een forse impuls gegeven aan de zelfredzaamheid. Deze hotelaccommodatie is de enige plek op aarde die gerund wordt door voormalige straatkinderen.

Inmiddels voorzien zonnecollectoren in eigen elektriciteit, op twee plekken wordt de foundation van water voorzien en gestookt wordt op biogas. Dat betekent een percentage van 70 procent eigen middelen.
Het uiteindelijke doel is dat de drie locaties op eigen benen kunnen staan en niet afhankelijk zijn van financiële ondersteuning van derden. Tot die tijd blijven Noud en Truus nog afhankelijk van hulp.


Websites: www.watotofoundation.nl en www.wfkibokolodge.nl.

Donaties: ING 66.34.28.467 t.n.v. Watoto Foundation Eindhoven

Bron: Kliknieuws.nl